Glans

Hvor meget glans skal man vælge ?


Mat og blank maling har forskellige egenskaber

Valget mellem mat og blank maling er ikke kun et spørgsmål om udseende, men også om vedligeholdelse og slidstyrke. En blank maling er mere slidstærk og bedre til at afvise snavs end en mat, hvis der er tale om samme type maling. Den blanke vil desuden bedre kunne tåle at blive vasket end den matte. Til gengæld stiller en blank maling større krav til underlaget. Jo blankere malingen er, jo bedre vil den reflektere lyset, og en blank maling afslører derfor ujævnheder i højere grad end en mat.

Malingens blankhed angives med et tal fra 0-100, hvor 0 er helmat, og 100 er ultrahøjglans. I praksis fås malinger dog sjældent blankere end glans 90.

Glans på maling

Glanstrin Overflade Typisk anvendelse
0-5 Helmat Lofter (glans 1 -5)
5-10 Mat Vægge i opholdsrum (5-7), børneværelser og gangareal (5-10)
10-30 Halvmat Vægge i køkken (10-25) og bad (25-50) (50 vådrumsmaling)
30-60 Halvblank Træværk halvmat (30-40) og træværk halvblank (50)
60-100 Helblank Lakblanke overflader (80)

Maling til vægge

Til almindelige vægge, hvor bunden tidligere er malet og vedhæftningen god, vil man bruge den samme akrylplastmaling til alle strygninger. Til stuer og andre rum med almindeligt slid vil man normalt vælge en mat maling (glans 5-7), der er rimelig slidstærk og kan tåle nogen afvaskning. Til køkken, trapperum, børneværelser og andre rum, der udsættes for meget snavs og slid, er det en god idé at vælge en mere robust maling.